WCAG או Web Content Accessibility Guidelines זה בעצם הקו המנחה שהתווה ארגון (W3C (The World Wide Web Consortium , קונצריום בינלאומי אשר מהווה כ"אורים ותומים" בכל הקשור לתקני כתיבת ופיתוח רשת האינטרנט ושם לעצמו למטרה להביא את הרשת למימוש הפוטנציאל המלא שלה בכלל תחומי הפעילות, החל מפיתוח טכנולוגיות חדשות ועד לאופן שבו על ארגונים לפרסם את המידע והתכנים שלהם.
ההנחיות אשר פורסמו על ידי הארגון, אומצו על ידי מרבית הארגונים, בתי התוכנה וגופי הרגולציה בעולם, וגם בישראל כאשר התקן הישראלי הנוגע לעניין הנגשת מידע, תקן ישראלי 5568, התבסס ברובו על ההנחיות המפורטות ב WACG.
ההמלצות להנגשת תכני אתרי אינטרנט 2.0 (WCAG) מכסות טווח הנחיות רחב ליצירת תכני רשת נגישים יותר. ציות לקווים מנחים אלו יאפשר גישה לתכנים עבור מגוון רחב יותר של אנשים בעלי מוגבלויות, כולל עיוורון ומוגבלות ראייה, חירשות ואיבוד שמיעה, לקויות למידה, מוגבלויות תפישה, תנועה מוגבלת, מוגבלויות דיבור, רגישות לאור וצירוף של אלה. לעיתים קרובות יהפוך ציות לקווים מנחים אלה את תכני הרשת שלך לשמישים יותר, גם עבור משתמשים בכלל.
התקן עוסק במספר אספקטים של ההנגשה, ומתוקף זה, עוסק לא רק במאפיינים הטכנולוגיים או הצורניים אותם נדרש להטמיע (למשל שימוש בכוצרות, תיוגים, טקסטים חלופיים ויחסי ניגודיות), אלא גם במהות של המידע ובאופן הצגתו שכן בכדי שמידע יהיה נגיש, הוא הדרש להיות גם ברור ולהיות מוצג בפשטות המרבית.
אמות-מידה להצלחה WCAG 2.0 כתובות כמשפטים ניתנים למבחן שאינם תלויי-טכנולוגיה. הדרכה בנוגע למענה על אמות-המידה להצלחה בטכנולוגיות מסוימות, נוסף על מידע כללי הנוגע לפענוח אמות-המידה להצלחה, נקבע במסמכים אחרים. ראו Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) Overview להקדמה וקישורים לחומר טכני ולחומרי הדרכה של WCAGG.
כך למשל, בעניין הנגשת מסמכים, בבואנו להציג טבלה, עלינו לוודא שהמידע המוצג בה יהיה לא רק מהימן, אלא שיוצג באופן שבו אפילו צרכני תוכן כמו לקויי ראייה אשר מתבססים על קוראי מסך, יוכלו לצרוך אותו באופן שלא יהיה מבלבל. מדובר באתגר לא פשוט מאחר, שבמשך השנים התגבשו פרקטיקות, הנוגעות לאופן הצגת מידע טבלאי, שלא תומכות בטכנולוגיות מסייעות, למשל שימוש בתאים ממוזגים, תת-כותרות, שורות ועמודות ריקות (בעיקר לצרכי עיצוב) ועוד.
הטבלאות הן לא המקרה היחידי שכן שימוש בגרפים בתור תמונות, למשל, אינו מאפשר למשתמשים לקויי ראייה להבין אותם ולכן נדרש להציג את המידע במקביל באופן שיאפשר לכולם להבין אותו, ולכן יהיה עלינו להוסיף תיאור לתמונה, אשר יפרט את עיקר המידע הכלול בה ולשקול להוסיף פירוט של המידע בדרך נוספת (למשל טבלת עזר או פסקה שבה מתואר הגרף).
ביצוע הפעולות הנ"ל, במהלך הנגשת מסמכים, אינו מצריך רכישת פתרונות טכנולוגיים יקרים, אלא בסה"כ שמירה על מודעות ותשומת לב לנושא, שכן יהיה הרבה יותר פשוט ליצור את התכנים באופן נגיש מלכתחילה מאשר לנסות ולהנגיש אותם לאחר פרסומם.
להלן מספר קישורים שיסייעו לכם בביצוע הנגשת המסמכים שלכם :
אנחנו נשמח לעמוד לשירותכם במידה ובכל זאת תזדקקו לסיוע בהנגשת המסמכים שלכם 🙂
בהצלחה, יוחאי we-co