בעידן שבו רוב המידע זמין ברשת, כמעט כל אחד יכול לענות על כל שאלה ברגע, באמצעות ביצוע חיפוש פשוט ברשת. קרוב ל- 300,000,000 אנשים בעולם וכ- 27,000 אנשים בישראל, הם בעלי לקויות ראייה, בדרגות שונות, אשר נדרשים להתמודד עם אינספור קשיים יום-יומיים אשר הופכים פעולות שגרתיות לאתגרים משמעותיים, בעולם הפיזי אך גם ברשת, שכן אותם התכנים, אשר נגישים למרבית האנשים, שמורים בדרך כלל בפורמט טקסטואלי, עובדה אשר פוגעת ביכולת של לקויי הראייה לגשת ולצרוך את המידע.
בשנים האחרונות, בעקבות חקיקה נרחבת בתחום, בארץ ובעולם, מחויבים מרבית האתרים בביצוע הנגשה, שתכליתה לאפשר ללקויי ראייה לנווט באתר ולצרוך את התכנים אשר מופיעים בו, באמצעות שימוש באמצעים טכנולוגיים מסייעים – כדוגמת JAWS-ו NVDA .
כאשר רק התחלתי ללמוד על הנושא, לא הצלחתי להבין כיצד משתמשים לקויי ראייה במחשב או בטאבלט.
כדי לנסות להבין, רק תנסו לדמיין את עצמכם במהלך יום עבודה, במהלך כתיבת מייל מאוד חשוב לבוס שלכם, בנוגע לפרויקט החדש שבדיוק קיבלתם (וכמו תמיד לוחות הזמנים היו מאוד צפופים) או שבדיוק סיימתם לעבוד על פרזנטציה לקראת פגישה גדולה עם לקוח שתוכננה להמשך היום ועשויה להשפיע על עתיד החברה ולפתע המסך של המחשב שלכם מתקלקל. הייתם בדיוק שנייה לפני ה- SEND וכעת כל מה שאתם יכולים לעשות כדי לנסות לקדם את הנושא זה אחת משתי חלופות:
החלופה הראשונה היא לנסות לנווט עם העכבר או המקלדת על "עיוור" ולקוות שתצליחו לפגוע הכפתור הנכון
והחלופה השנייה, אליה תפנו לאחר שהאופציה הראשונה תיכשל, היא לפנות לתמיכה הטכנית או לפנות לחבר הטוב מהמילואים שפעם התעסק בתיקון מחשבים.. והוא שוב במילואים 🙁
לוחות זמנים קצרים כבר אמרנו ?
אני חושב שכבר הבנתם את הסיפור. כמשתמשים, אנחנו מורגלים לבצע כל פעולה, אפילו שליחת מייל תוך התבססות על הראייה שלנו ובמקרה שבו היכולת הבסיסית הזאת "נלקחת" מאיתנו אנחנו נשארים חסרי אונים, לפחות עד שהחבר הטוב יחזור מהמילואים.
אז איך בכל זאת לקויי ראייה יכולים להשתמש במחשב?
התשובה נעוצה בטכנולוגיה. יצרניות הטכנולוגיה המובילות, כמו apple ו- samsung דאגו לצייד את את המכשירים שלהם בטכנולוגיה מסייעת אשר לרוב מבוססת על ממשק שאינו ויזואלי – למשל: ניווט באמצעות פקודות קוליות או באמצעות המקלדת.
כדי שהטכנולוגיה הזאת תעבוד ותאפשר גם ללקויי הראייה להשתמש במחשב, יצרניות התוכנה המובילות בעולם תכננו את המוצרים שלהם באופן מותאם, אשר מאפשר ללקוי הראייה להשתמש בהם. יחד עם זאת, בכדי שכל המידע יהיה נגיש ללקויי הראייה, על יצרני התוכן לוודא שהתוכן שהם מפרסמים, יהיה אף הוא נגיש ללקוי ראייה ויאפשר להם לצרוך את התכנים השונים באמצעות תוכנות מסייעות כמו קוראי מסך וממשקי ניווט קולי.
אני ממליץ לכם בחום לראות את הווידאו הבא, אשר ממחיש את חווית המשתמש של עיוורים בעת עבודה על המחשב.
שלכם,
יוחאי we-co